Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2013 20:58 - Деца със СОП
Автор: tsvetajo Категория: Други   
Прочетен: 744 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.10.2013 21:07


image

Напоследък доста често започна да се говори децата със специални образователни изисквания ( СОП) и достъпът им до образованието в България.Скоро ми беше попаднала статия, в която се описваше възмощението и исканията на родителите на " нормални" деца за отстраняването на горепосочените. Причината за проявените желания бяха образователните потребности на децата им и спъването на занятията.  Но за да е в класната стая едно дете със Соп трябва да премине нужните етапи, за да е допуснато.
     Първата стъпка е то да бъде представено пред екип за комплексно педагогическо оценяване,който е към съответния инспекторат по образованието. Там има специалисти,които дават становище къде е удачно да учи бъдещият ученик.  Учениците след 8-ми клас се насочват към профилирани гимназии и СОУ с цел да изучават професии, от които могат да се облагодетелстват след завършването си. Но не всички училища могат да са обект на децата със СОП и техните родители. Цялостният подбор е на основата на по лека програма, която ще бъде успешно усвоена от децата. Неприятното в България е че съществуват само училища за интегриране на такива деца,но в най-ранна детска възраст няма професионалисти,които да се погрижат за тяхното развитие или специализирани детски градини.
  Деца със СОП могат да са тези,които изпитват затруднения в обучението си поради следните причини:  сензорни увреждания; физически увреждания; умствена изостаналост,; езиково-говорни нарушения; нарушения на общуването или комуникативността; хронични заболявания водещи до СОП ; множество увреждания.
    Всяко дете има право на образование и развитие.  За съжаление възможностите за изпълнението на тези права са малко. Но не само тук се корени проблемът. Процесът на интеграция на децата в училище е многостранен. Не само те е нужно да се интегрират към обстановката,но и техните съученици, учители. Ако всички работят в екип и проявят толеранс един към друг може да успеем да променим положението в което се намират и да им помогнем да изживеят едно щастливо детство.Поне с това може да допринесем.
  Ако сте родител на дете със СОП или имате близък такъв пишете как успявате да преминете през всички изпитания, на които ни подлагат държавата и заобикалящата ни общност




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tsvetajo
Категория: Други
Прочетен: 11585
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031