Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.10.2013 18:19 - Подагра- признаци и диета
Автор: tsvetajo Категория: Спорт   
Прочетен: 1479 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 04.10.2013 10:32


image

Наричана " царската болест" в древността е била характерна за хора с царско потекло. Признак на престиж е да се разболееш от подагра.След дълги изследвания се установява действието на заболяването-главна причина е преяждането с месо и прекомерната употреба на алкохол.когато имаме на лице тези фактори в кръвта се натрупват разпадни вечества наречени пурини. "Благодарение" на подаграта в бъбреците се образуват камъни,в ставите се развива възпаление и настъпва артрит.От тези камъни може да настъпи остра бъбречна недостатъчност. Подаграта е наследствена болест-наследствена аномалия на обмяната на веществата.Най-често разпространена е сред мъжете,но вероятността жена да бъде настигната от коварната болест се увеличава едва след менoпаузата.Признаците на подагра са появата на белтъчини в урината,болките в поясната област,повишава се отделянето на урината. Може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност и да се засегнат глезените и коленните стави.Повечето от органите могат да бъдат засегнати от болестта.
  При навременна намеса лечението може да се проведе в три аспекта: чрез медикаменти, диета и приемане на много течности. Вземат се лекарства,които влияят на нуклеиновите киселини и възпрепятстват появата на пикочна киселина в организма. Подходяща е и диета.Съставът и трябва да изключва месо,черен дроб,говежди език,шкембе,боб,хайвер,определени видове риба,които съдържат пуринови съединения,бира и други видове алкохол.Препоръчително е по време на терапията да се приемат много течности-чайове, сок и най-вече алкална минерална вода.Препоръчително е поне два пъти в седмицата да се консумира само постна храна.
  Според международната класификация на болестите има няколко вида подагра: идеопатична подагра;оловна подагра;медикаментозна подагра;;подагра предизвикана от нарушение на бъбречната функция,друга вторична подагра и последната е неопределена.
  Позволени храни при диета с подагра са пилешко,заешко,телешко,риба с ниско съдържание на мазнини,но максимумът на приема им да е два пъти в седмицата. Препоръчителни са супи и зеленчукови предястия с пилешки,телешки или рибен бульон. Благоприятно действие върху болните от подагра имат картофите и оризът. Консумирането на плодове е препоръчително,без сини сливи и малини. Препоръчва се да се употребяват и млечни продукти- кисело и прясно мляко,извара,сметана,обезсолено сирене.

Информацията е предоставена от форума за образование азмога



Тагове:   диета подагра,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: tsvetajo
Категория: Други
Прочетен: 11870
Постинги: 5
Коментари: 1
Гласове: 0
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930